2009-10-21 12:30:32• hírek • Gozner Gertrud

Megszűnik a Quelle

Megszűnik Németország és egyben Európa egyik legtekintélyesebb áruházlánca, a Quelle. Mindezt kedden jelentette be hivatalosan a 82 éves múltra visszatekintő és mindenekelőtt katalógusáról nemzetközi hírnévre szert tett, csomagküldő vállalat remélt értékesítésével megbízott csődbiztos.

Hubert Görg a vállalat székhelyén, a Nürnberg melletti Fürthben tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy november 1-i hatállyal gyakorlatilag a Quelle több ezer alkalmazottja kerül az utcára, pontos számot azonban nem említett. Korábbi adatok szerint a Quelle különböző részlegeinél több mint 6000 ember állt alkalmazásban. A csődbiztos szerint az alkalmazottak októberi bérét még ki tudják fizetni elsősorban a raktárkészletek értékesítéséből, novembertől azonban már semmi pénz nem áll rendelkezésre.

A csődbiztos a Quelle forgalmának fokozatos visszaesésével, a vásárlók bizalmának elvesztésével, a megrendelések elmaradásával és mindenekelőtt a csomagküldő szolgálat növekvő veszteségeivel, illetve e szolgálat finanszírozását célzó törekvések meghiúsulásával indokolta a döntést.

A teljes felszámolás lebonyolításáig néhány száz alkalmazottat tovább foglalkoztatnak - fűzte hozzá Hubert Görg, aki elmondta: minden valószínűség szerint hasonló sorsra jut a Quelle külföldi vállalatainak többsége is. Néhányat közülük igyekeznek megtartani, de csakis kisebb egységek működtetéséről lehet szó - jelentette ki, anélkül, hogy konkrét országot említett volna.

Romániában nincs veszélyben az áruházlánc, melynek központja Szatmárnémetiben van. A tavaly is rekordnagyságú bevétellel zártuk az évet - nyilatkozta Tündik Géza, a romániai logisztikai központ igazgatója az Adevarul-nak. A Quelle hálózat szatmári fiókja tartja Európában az eladási rekordot, 2008-ban 19,3 millió euró volt a bevétele. Az országban vezető helyet foglaljuk el a postai csomagküldő áruházak között, és főleg a fiatalabb korosztály, a 25-35 évesek vásárolnak nálunk - fejtette ki a logisztikai szakember.

A legtöbb megrendelés Bukarestből érkezik a céghez, utánuk következnek a brassóiak, a kolozsváriak és temesváriak. Minden megrendelés a szatmári, négy hektáron elterülő központba fut be, ugyanitt fogadják a magyarországi hívásokat is. A vezető szerint a Quelle Romania válalatot nem fenyegeti a csőd, és nem bocsátják el az alkalmazottakat sem. A Quelle 2005-ben lépett be a hazai piacra, és jelenleg nyolcvan személyt foglalkoztat.


A 80 személyt foglalkoztató szatmári fiók nincs veszélyben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: